30.11.12

DEMAM DURIAN



Bau durian sudah merebak di merata tempat. Musimlah dikatakan. Pandang kat sebelah kiri jalan, ada orang jual durian. Pandang kanan pun sama. Perghhhh, bila dah terlampau banyak, rasa jemu la pula. Balik balik nampak si bulat bujur yang berduri ni je. ("=,=)





Sekarang ni memang tengah demam durian. Kat rumah ena ada dua troli durian dan setroli tak habis makan lagi. Ya Allah, tetiba rasa banyak. Hukhukhuk. Mula mula dapat durian,  punyalah semangat nak makan. Bila dah hari hari makan, setiap saat bau durian ni sampai dah tak berbau durian tu, muak la pula rasanya. Urghhhh.


Bila makan durian sampai tak ingat dunia, badan mula dah rasa tak sedap. Mula mula rasa bahang satu badan, lepas tu pening pening kepala. Huuuu. So alamatnya ena terpaksa stop dari makan durian. Takut demam, ena memang paling benci kalau demam. Huhuhu. 


Then rambutan pula menyusul. Kalau musim durian, mesti rambutan menemani. Hahaha. Banyak betul buah buahan ada kat rumah ena, rezeki ni. Kalau jual pun untung ni. =P Alhamdulillah tapi tak tahu la habis ke tak semua ni nanti. Urmmmm






Hoho, sekarang ni tengah meletup about DURIAN CREPE kan??? Sana sini sebut pasal durian crepe ni dan ada yang tengah nak cuba sendiri. Begitu juga ena. Actually ena dah makan durian crepe ni sejak Mei tahun lepas. Asalkan pergi ke Mid Valley, mesti ena pergi beli satu packet. Satu packet ada 6 ketul dan harganya RM 10. Mesti ena beli kalau ada duit lebih la. Hehe, sedap oooo.


Gambar tahun lepas.


Disebabkan ena tengah mengidam benda alah ni, lagipun durian tengah banyak ni, ena try buat crepe ni. Alhamdulillah sedap juga tapi rupa dia buruk sangat, so no picture for my crepe okay??  Hahaha, malu choiii! Nak resepi??? Ena pun ambil dari resepi dari Cik Epal kita ni. RESEPI DURIAN CREPE (MUST CLICK) 


http://cikepal06.blogspot.com


Thanks to her. Banyak juga resepi yang Cik Epal ni share. Boleh la ena tumpang belajar. Hehehe. Itu sahaja. Semoga pelahap durian dengan bahagia ye, hati hati jangan sampai tercekik biji durian. Hohoho. 



Tata and nunite darling.






46 comments:

cik nana said...

besnyeee durian banyakkkkk. durian yg tak termakan tu buat la tempoyak ena, bagi sis cket. hihi. mengidam nak mkn tempoyak ni. uwaaaa.

cik mun said...

sedapnye durian..tp mun xpenah makan durian crepe tu..

Hanna Nabiella said...

byk nye duriann !! huhu.. sdap3!
:'D

Liniey Nor said...

sana sini duk cakap pasal durian crepe..ite pom tringin nk try..huhu

PILOT LOVER said...

wauuuu durian.. i like it so much ... kat sini pun roomate asyik bagi makn durian je..suke sgt ^_^

Hanif Redland said...

Wahh..best nya durian..nak sebijik ena..??hehehe..

cicileydi said...

http://www.cicileydi.com/2012/11/organizer.html

gdsbnga said...

dekat rumahh kite pungg banyak benau durian sekarang .
sape yg tk makan durian mmg tk malaysian . hahahahha

Izzah Azizah said...

ena,, samelah ngn saye. mule2 dapat durin berkobar2 nak makan bnyak2. last2 pening and panas badan. skg, tengok durian padang sebelah mata jer. hehehehe.

tq sharing resepi durian crepe dr cik epal. nak cuba buatlah. hehehe

Miss Zahirah said...

byknyer durian!

Lyeen De Syifa said...

hamboi...banyaknya durian...Lyeen x suka durian..bau dia pun lyeen x ble hidu...ramai org ckp lyeen rugi..T_T...

Mohon ena hantar rambutan tu je la..:D

Ayie Abas said...

betul tu aina...bijak sekali

bila musim durian selalu sekali dgn musim rambutan...

itulah yg ayie makan sampai x larat dah nih....

Aniq Bukhary said...

Durian.. durian..durian..nak sikit???

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

banyaknye durian...
OE kalau dulu time banyak durian dekat rumah OE, memang hari2 ngadap durian jelah... memang suka sangat makan durian...
sekarang bila dah tak ada, asyik merengek jelah dekat ibu OE kalau balik rumah tak dapat durian...
hehe... ^^

cik EPAL said...

Jadi tak?? alaaa baru nak tengok durian crepe ena punya. share lah.hehe :D

ridoma said...

sedapnya durian crepe..

Nory Zoulkefle said...

musim durian mmg boleh jadi hantu durian...nyumnyum..

✿A I N A A✿ said...

huhu ena ni tak minat tempoyak.. mak memang buat tapi ena tak lalu nk mkn.. busuk.. hahaha

@CikEpal: Tak mo letak, malu, hodoh kulit dia.. hahahahaha

cikpjaz said...

banyak nye durian..
hehhe^^
pjaz pun amik resepi dari cik epal..hehhe, terbaeklah ^^

Rniz said...

Bila singgah sini..terbau durian..nak jugak..

Lyaa Suriany said...

kalau sis yg buat durian crepe ni bukan takat tak de rupe. raso pun xdo
haha

Misz Mieza said...

Skang tengah musim durian crepe.. Teringin nak try tapi malas nak buat.. Huhu.. Durian kat umah ena tu kalau tak abis anta je kat umah MM ni.. Kekekeke..~~ ;)

Zie Madini said...

nasib baiklah zie ni bukan penggemar durian. kalau tak...meraung nangis tgk. hehe

Mieya Atiera said...

Wah, bestnya.

Mieya Atiera said...

Wah, bestnya.

Encik H said...

Erkk..meh hantar durian kat ofis H boleh x? hehehe

Rin Saharina said...

sedapnyaaa durian.ena, nakkk!pos kat uia :D

hnahdy said...

owh durian crepe ni mmg dari dulu lagi ek.. napa hana baru tau tahun ni.hehe

Nadrah Zulkifly said...

Nak menang shawl, topup, blog edit, doodles, lampu menarik dan pelbagai lagi? Join here!! http://nadrahzulkifly.blogspot.com/2012/11/special-year-end-ga-fy-nad.html

Pykaa Pdott said...

tak pnah lagi mkn DURIAN CREPE tuh , tringin , skrang pyka tgk ramai org duk buat entry pasal durian crepe nie .

ct kektus said...

tapi baru tahun ni durian crepe menjadi sebutan kan. :)

tirahzairi said...

pebret tirah jugak durian tue..hihi

jaakechik said...

alah nape xder gambar pulak ni ena? tayang ler siket!

p/s : beruntung cik epal dtg komen kat sini. hihi. moga lepas ni blog ena makin femes!

Jna marcello said...

na rsa rambutan tu yg paling menyelerekan hahahhah

eqa sulaika said...

wowoh , durian mmg sdp
kak enaa!!! tq ajar sya cara printscreen.Saya dah boleh buat :)
tq so much muahhhh syg kak ena

piko ija said...

nak jugak...hehe

Sharinginfoz said...

memang sedap durian, baru aja lepas makan ramai2

✿A I N A A✿ said...

perghhh ramai juga ye peminat durian kat sni.. geng la kita, tapi ena tak boleh makan byk2 jadi pening oooo T_T

@Jna Marcello: hahaha alamak, dah habis la crepe tu.. T_T xsempat nk bergambar

leylariff said...

cantek nye durian ena..
ske2..
len kali law bnyk cgt lebih,,
wat je tempoyak..
ta pown mkn rmai2 ngn jiran tertangge..

Nur Azila said...

sy tak makan durian.. tapi skg makn rambutan byk2... :)untung pandai buat, kalau zila langsung taak pandai. sbb tak makan durian, sbb tu tak nak belajar..

Nur Zafirah said...

Durian memng sedap pun. My feveret fruit.Hehe. Tapi,jujur ckp fira xprnah makan atau tengok pun crepe tu..sedih:'(

The ShomeL TwinZ said...

sis hantu durian :)

pantang jumpa durian, hehehe

amirini said...

Assalamualaikum...

Sedapnya... tercetus air liur melihat kecantikan dan kelembutan isi durian itu...

Ummi Shaheira said...

Durian woo :p check nama anda disini dan boleh mulakan BW http://sheiraeiyra.blogspot.com/2012/12/perserta-blogwalking-jom.html

Hasrina said...

me want moreee durian

apa buat crepe durian sendiri. clap clap

sAkuRa rOckerS said...

x cube lgi durian crepe..uhuhu

home dash
 
Design By dikbee | Design For Ainaa Roseberry | Powered By Blogger